Contact  
Tel: +31(0)598 - 34 39 99

Power to the girls!

Donderdag 12 april was het weer zover: Girlsday! Acht meiden van de Ubbo Emmius Scholengemeenschap uit Stadskanaal kwamen op bezoek bij AP. Waarom zoveel aandacht voor de meisjes in de techniek? En waarom doet AP ieder jaar mee?

Dit jaar bezoeken leerlingen uit de tweede klas Havo/Vwo van het Ubbo Emmius ons bedrijf. HR Manager Anna Geertsma vindt het belangrijk dat meisjes tussen 10 en 15 jaar kennismaken met techniek. Anna: “Girlsday is een leuke en waardevolle manier om de praktijk te leren kennen. Wij hebben zelf veel vrouwen in dienst en zijn in die zin een voorbeeld voor de meiden die overwegen een technische opleiding te gaan volgen.”

Waarom doen jullie ook dit jaar weer mee aan Girlsday?

Anna: “We vinden het belangrijk dat leerlingen kennismaken met de praktijk. Dat ze kunnen zien en ervaren hoe het er op de werkvloer aan toegaat. In de technische sector is veel werkgelegenheid, dus het is belangrijk dat meiden weten welke kansen er liggen voor ze. Ik denk dat vrouwen heel geschikt zijn voor technische beroepen, maar dat ze niet altijd weten wat voor mogelijkheden de techniek hen biedt. Door deel te nemen aan Girlsday krijgen leerlingen hier inzicht in.”

Wat was het programma?

“We startten de dag met een ‘girly’ ontbijt, waarin we meteen kennis konden maken. Ondertussen vertelden we wat AP doet en hoe leuk het hier is om te werken. We maakten er een interactieve sessie van met filmpjes en vragen. Vervolgens kregen de dames een rondleiding door ons bedrijf. Natuurlijk gingen de meiden ook zelf aan de slag! Uiteraard werd deze dag voornamelijk door de vrouwelijke werknemers binnen het bedrijf begeleid.”

Wat levert zo’n bezoek de meisjes op?

“Deelname aan Girlsday laat de meisjes zien dat techniek breder is dan alleen autotechniek. Ik merk dat wanneer ik met meisjes praat over techniek, ze denken dat het niet verder gaat dan aan auto’s sleutelen. Door een technisch bedrijf als AP te bezoeken, komen ze erachter dat je met techniek heel veel kanten op kunt. Girlsday kan ze net een zetje geven om voor de techniek te kiezen.”

Facts en figures over Girlsday

Girlsday is één van de activiteiten van VHTO (Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek), om de participatie van meisjes in deze sectoren vergroten. Girlsday 2018 wordt georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en TechniekTalent.nu. Aan Girlsday 2018 doen ruim 11.000 meisjes (van 10 tot 15 jaar) mee bij 350 bèta, technische en ICT-bedrijven.

APNederland