Contact  
Tel: +31(0)598 - 34 39 99

AP’ers vertellen

Davey heeft zijn stageopdracht bijna afgerond

Davey Kruit ging in februari bij AP aan de slag als derdejaars stagiair Technische Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool.

Wat houdt jouw stageopdracht binnen AP in?

“Mijn stageopdracht gaat over wachttijden in ons productieproces. Die is vaak langer dan gepland is en zorgt in een enkel geval zelfs voor leveringsproblemen aan onze klanten. Aan mij de schone taak om een advies te leveren in de vorm van een adviesrapport om wachttijden te verminderen.”

En… Wat komt er uit je onderzoek naar voren?

“Ik heb onderzocht wat een mogelijke reden zou kunnen zijn voor die langere wachttijd. Het viel mij op dat, wanneer het rustiger is, de geplande wachttijd binnen onze productieafdelingen wel wordt gehaald. Maar dat de gestelde wachttijden in een drukkere periode minder makkelijk worden gehaald. AP is continue bezig met het verbeteren van haar processen. Dat hoort ook echt bij dit bedrijf. Zo zijn zij ver op het gebied van QRM (Quick Response Manufacturing). De bezettingsgraad is echter niet meegenomen in dat traject. Aan mij de eer om hier iets van ‘te vinden’.”

“De traditionele manier om kosten te besparen in het productieproces is een bezetting van 100% om maximaal te kunnen produceren. Met QRM streven we naar een lagere bezettingsgraad, namelijk van 80%. Zo kunnen wij spoedorders, herstelwerkzaamheden en achterstand in de planning ook meenemen. Als we dit goed doen, dan wordt de wachttijd met meer dan de helft gereduceerd.”

Wat zijn je aanbevelingen?

“Mijn aanbevelingen zijn om de bezettingsgraad te reduceren naar 80%. Zo kunnen wij sneller aan onze klanten leveren, is stress op de werkvloer niet meer nodig en verloopt ons hele proces nog soepeler. En natuurlijk gaan we voor die blije klanten… Achieving Perfection!”

 Wat ga je volgend jaar doen?

“Mijn plannen voor volgend jaar zijn om mijn laatste jaar af te ronden. Ik moet nog een half jaar aan vakken volgen en daarna mag ik gaan afstuderen. Ik heb een ontzettend fijne tijd gehad bij AP en ik ben goed begeleid gedurende het hele traject. Wat ik leuk vind is dat AP ook echt iets doet met dit onderzoek. Je kunt hier dus echt het verschil maken. Een project om straks met trots op terug te kijken!”5 vragen over PV String Boxen

We merken dat de vraag naar PV String Boxen toeneemt in de wereld van de zonnepaneelinstallaties. Wat is hier de reden voor? De hoogste tijd om onze Salesmanager (en goeroe op het gebied van duurzaamheidstoepassingen) Tsjeard Mast hierover aan de tand te voelen.

 Tsjeard Mast

1. Wat zijn PV String Boxen en waar kun je ze toepassen?

PV String Boxen worden gebruikt in zonnepaneel installaties voor de beveiliging tegen blikseminslag en overspannings-beveiliging conform NEN1010:2015 voor PV-systemen. Daarvoor is het zelfs verplicht om een zonnepaneel installatie met 3 DC strings of meer te voorzien van de juiste bescherming. Bij te grote strings kan er “reverse current” (keerstroom) optreden.In PV-systemen zijn de zonnepanelen afhankelijk van het gebruikte type omvormer, het totale vermogen en de technische kenmerken verdeeld in strings en velden.
Een PV String Box is een verzamelkast voor de DC bekabeling waarbij de binnenkomende strings worden afgezekerd door pen zekeringen. De PV String Boxen zijn bedoeld om extra bescherming te bieden bij kortsluiting.

2. Ben je met stringboxen veiliger én goedkoper uit? Dat klinkt bijna te mooi voor woorden…

Schade aan een PV-installatie als gevolg van blikseminslag kan serieuze gevolgen hebben voor de interne installatie en heeft dus direct consequenties op het bedrijfsproces. Met onze PV String Boxen worden deze risico’s uitgesloten en kun je extra kosten voorkomen. Verder zijn er aanzienlijke besparingen te realiseren in de installatiefase met de optioneel toegepaste MC4 en Amphenol connectoren.

3. Wat is de relatie van stringboxen tot de duurzaamheidsmarkt?

Wij zien een toenemende vraag vanuit de installatiewereld van stringboxen voor PV-systemen. Niet alleen vanwege wetgeving (EN 50539-11 en UL 1449 3rd), maar ook vanwege de snel groeiende stijging van het opgewekte vermogen in zonne-energie.

4. Waarom zou ik voor AP moeten kiezen?

De String Boxen die AP bouwt zijn uitermate compact en houden rekening met de invoer van de bekabeling, waardoor onze klanten hun bedradingstijd efficiënter kunnen realiseren. Daarnaast is AP een authentieke Nederlandse fabrikant. Er zitten geen verkooporganisaties tussen en dat brengt flexibiliteit met zich mee. Onze stringboxen zijn geschikt voor kleine tot grote zonnevelden en zijn volledig flexibel samen te stellen. Ze worden in onze lean productielocatie in Kolham geproduceerd, waar ook alle leveringen 100% worden getest. AP heeft een eigen
CNC-Freesmachine in huis waarmee alle bewerkingen flexibel en snel gedaan kunnen worden.

  PV String Box

5. Welke eigenschappen zijn doorslaggevend voor klanten van AP?

De PV String Box van AP is compact, modulair en volledig naar eigen wens samen te stellen op het gebied van aansluitingen. In het ontwerp is rekening gehouden met de warmteontwikkeling van de componenten.

Meer weten?
Bel of mail Tsjeard Mast.

+31 6 28 62 15 57
t.mast@apnederland.nlProcesoptimalisatie als speerpunt

AP is iedere dag bezig met het verbeteren van haar processen. Achieving Perfection. In dit interview met directeur Ronald Udo en Arthur Cooke (itsme) lees je hoe AP dit samen met één van haar partners zo optimaal mogelijk inricht.

Ronald Udo en Arthur CookeJeroen van der Linden over Smart Grid

Vakgenoten ontmoeten en kennis bijspijkeren op het gebied van Smart Grid. In een ongedwongen sfeer, vergezeld van goed belegde broodjes. Dat is de AP Kennislunch. AP en Siemens verzorgden de presentaties. Wat passeerde er inhoudelijk de revue? Commercieel Directeur Jeroen van der Linden geeft antwoord.

1. Smart Grid is een containerbegrip geworden. Maar wat houdt het nu kortweg in?

Jeroen van der Linden

“Smart Grid is, zoals de naam doet vermoeden, een slim energie distributie netwerk waarin vraag en aanbod en op elkaar worden afgestemd. Vroeger was de energiestroom uni directioneel, van producent (energiecentrale) naar consument (afnemer). Tegenwoordig, met de opkomst van duurzame energie, wordt op vele plaatsen energie opgewekt en wordt deze puzzel een stuk complexer. Te meer omdat we energie nog in zeer beperkte mate kunnen opslaan en daarmee vraag en aanbod nauw op elkaar moeten afstemmen.” Lees het volledige interview.

 Meer collega's aan het woord

APNederland